hund_172

KASTRATION AF HUND​

​Mange hundeejere er i tvivl om de skal vælge at få deres hanhund kastreret. Nogle hanhunde ændrer adfærd, når de bliver kønsmodne (omkring 8-10 måneders alderen). Denne adfærd kan inkluderer: Aggressivitet – overfor andre hanhunde, men også overfor ejeren, parring af diverse objekter i hjemmet – ejers ben, puder, bordben mm., rastløshed – han kan ikke falde til ro, urinmarkere nærmest alle steder – ude på gåturen, men også i hjemmet. Der er to måder at kastrere på; kirurgisk kastration og kemisk kastration.

​KEMISK KASTRATION

Denne mulighed er til de ejere, der gerne vil ”prøve det af”. Man kan ved denne metode kastrere hunden med effekt på cirka 0,5-1 år uden at skulle foretage noget kirurgisk indgreb. Man benytter et præparat, der sænker niveauet af testosteron, der har ansvaret for denne ændret adfærd hos hunden, når den bliver kønsmoden.​

Den kemiske kastration har fuldstændig samme effekt som den kirurgiske. Derfor giver det ejer mulighed for at vurdere, om hunden ændrer adfærd til samme som før kønsmodenhed, og om kirurgisk kastration skal overvejes. Virkningstiden på den kemiske kastration er 4-6 uger.

​KIRURGISK KASTRATION:

Ved denne form for kastration fjerner man testiklerne fuldkommen. Det er et relativt simpelt indgreb, og udføres kun i fuld narkose. Efter operationen, vil der blive anbefalet en kontrol, som er gratis, hvor dyrlægen vil kontrollere, om alt ser normalt ud.

Efter cirka 7-10 dage skal hunden komme til kontrol. Her vil dyrlægen vurdere såret og pungens størrelse. Det er helt normalt at pungen trækker sig sammen og bliver en del mindre efter operationen. Hanhunden vil stadigvæk have mulighed for at gøre en hunhund drægtig i cirka 2-3 uger efter operationen – dette skyldes at kroppen skal tilvænne sig den nye hormonbalance. Derfor skal man separere han og hunhund, hvis man vil undgå drægtighed.

EFTER OPERATIONEN

Lige efter operationen vil der kunne observeres et sår foran pungen og eventuelt nogle sting. Der skal holdes øje med dette sår – er det hævet, rødt eller væsker det, så skal vi kontaktes. Efterfølgende vil man kunne erkende at pungen trækker sig mere sammen, hvilket er helt normalt.

Hanhundens stofskifte nedsættes, hvilket betyder at man skal ofte skal skifte foder til noget med lavere fedtprocent. Dyrlægen vil anbefale noget bestemt foder efter kastrationen.

KONTAKT LINDEVANG DYREKLINIK

Ring: +45 3631 3137​

Vil du i kontakt med os? Udfyld kontaktformularen eller ring på ovenstående telefonnummer. Hos Lindevang Dyreklinik tilbyder vi døgnvagt, hvilket betyder at du altid kan kontakte os, hvis du har et akut sygt dyr.

Vi tilbyder også hjemmebesøg, som kan være behjælpeligt i situationer, hvor du ikke har mulighed for at tage dit dyr med til dyrlægen.

Vi besvarer henvendelser hurtigst muligt.