Peter Bangs Vej 40 | 2000 Frederiksberg
Telefonisk døgnvagt 36313137

Tandsundhed hos hund og kat

Sundhedsproblemer med tænderne, dårlige tænder, er den mest almindelige sygdom hos hund og kat - ofte overset eller ignoreret. Over 50 % af hunde & katte har tandsundhedsproblemer.

Sundhedsproblemer

Vores kæledyr kan ikke selv børste tænder eller fortælle at tænderne gør ondt. De må stole på deres ejer, som har ansvaret, og overlade det til ham at holde øje med, om der er noget galt. Hvornår har du forresten sidst kigget din hund i munden?
Tandsundheds problemerne skyldes langt overvejende en opbygning af tandsten på tanden over tandkøds randen, med efterfølgende bakteriel betændelse i tandkødet på grund af ophobning af bakterier omkring tandstenen.

Tandsten starter som plak, dvs. belægning på tanden af madrester og bakterier. Hos vores kæledyr, bliver plak hurtigt (i løbet af få dage) mineraliseret ved aflejring af kalcium (kalk) i plakket. Resultatet er en hård kalkbelægning på tandens overflade. Kalkbelægningen, er næsten ligesom kalk i en vandkeddel. Når der først er begyndt at komme tandsten, er det en ond cirkel, idet nu kan endnu flere madrester og bakterie aflejringer ophobes og mineraliseres på den nye ru overflade som tandsten har.

Symptomerne på tandsundheds problemer er i starten gule/brune belægninger på tænderne, rødme, hævelse og ømhed langs tandkødsranden (tandkøds betændelse = gingivitis) samt dårlig lugt fra munden, pga. kraftig bakterievækst i belægningerne og under tandkøds randen.
Ubehandlet bliver situationen hurtigt værre, idet bakterievæksten breder sig mellem tanden og tandkødet, der kommer yderligere tandkødsbetændelse, dannelse af tandkøds lommer evt. med pusansamling og infektionen breder sig omkring tanden (periodontitis) og til alveolen, som er det hul i kæbeknoglen, som tanden sidder fastvokset til. Tandens tilhæftning løsnes og tanden bliver løs og falder måske senere ud. Det er klart, at de løse tænder og betændte tandkød, gør ondt hver gang dyret tygger. Hunden eller kattens tyggefunktion og livskvalitet bliver på denne måde forringet.
Ved tandkødsbetændelse er der desuden risiko for betændelse ned i tandalveolen og for bylddannelse omkring tandroden og måske opbrud af bylden (fisteldannelse) til bihuler eller til kinden foran øjet.
Der er også risiko for betændelse i kæbeknoglen, spredning af bakterier til blodbanen med efterfølgende bakteriel angreb på indre organer f.eks. betændelse i hjerteklapperne, med efterfølgende hjerteproblemer.

Tandeftersyn hos dyrlægen - tandrensning

Når dyrlægen skal foretage et grundigt tandeftersyn, er det som regel nødvendigt, at dyret er total bedøvet. Hvis der skal laves tandrensning er dyret altid total bedøvet.

Ved eftersynet undersøger dyrlægen hundens (eller kattens) hoved udvendigt, om der er uregelmæssigheder, asymmetri eller hævelser. Munden og mundens slimhinde undersøges, tændernes overflade og tilstand, tandkødets overflade og tilstand, tungen og svælget. Dyrlægen fortæller hvad der er fundet og kommer med foreslag til vedligeholdelse af tandsundheden eller anbefalinger til behandlinger.

Behandling af tandsten & tandkødsbetændelse = tandrensning
Tandrensning kan kun foretages i totalbedøvelse. Der skal renses nede under tandkødsranden. Det gør ondt og dyrlægen kan ikke få lov til at udføre en grundig rensning, uden at dyret er bedøvet. Dyrlægen bruger tandskraber eller speciel ultralyd tandrenser til at fjerne tandstenene med (på billedet nedenfor ses ultralyd tandrenseren i funktion)

Efter rensningen, poleres tænderne - de bliver glatte så nye tandsten ikke starter med det samme. Har der været alvorlig tandkødsbetændelse, desinficeres tandkøds randen med f.eks. klorhexidin og der gives antibiotika for at bremse betændelsen og for at eliminere risikoen for spreding af bakterier til blodbanen og til andre organer.
Dyrlægen kommer med anbefalinger til forebyggelse og til regelmæssig dyrlægekontrol.

Forebyggelse af tandsten

Punkt 1: 

Kig dit kæledyr i munden. Er alt OK? Eller er der tandstens aflejringer, dårlig ånde og rødme langs tandkødsranden?
Er der problemer eller er du i tvivl, så gå til dyrlægen for at få et tandeftersyn. 

Punkt 2: 

Begynd med daglig tandbørstning af dit kæledyr. Er der allerede dannet tandsten, kan disse ikke fjernes med tandbørstning. Tandstenene skal derfor fjernes først. Daglig tandbørstning kan forhindre udvikling af tandsten og holder tandkødet sundt.

Punkt 3: 

Gå regelmæssigt til dyrlæge f.eks. en gang årligt for at få et eftersyn af tænderne og en tand-rensning, hvis det er nødvendigt.

Forebyggelse er det bedste. Daglig tandbørstning på dit kæledyr.
Det er bedst at starte hos hvalpen eller killingen, så dyret i en tidlig alder vænner sig til at få børstet tænder. Det voksne dyr kan også lære at få børstet tænder. Start med kortvarige og positive oplevelser for dit kæledyr. Dyp din pegefinger i bouilon suppe (tunfiske vand til kat), gnub kortvarigt med fingeren direkte på tænderne på kindsiden. Ros hunden for et godt samarbejde. Et par dage efter går du et skridt videre og tager lidt gaze omkring fingeren og gnubber med gazen direkte på tænderne. Et par dage efter kan du gå over til egentlig tandbørstning.
Brug en blød alm. tandbørste, eller speciel hundetandbørste evt en man kan anbringe på pegefingeren. Brug hundetandpasta, som er smagskorrigeret til dyr (brug ikke menneske tandpaste - det kan "slå" hundens mave i stykker).

Som et led i forebyggelse, kan bruges specielt velegnede tygge legetøj, som er med til at holde tænderne rene. F.eks. tyggeben af kohud (Se billedet) eller tyggeben af reb.
Meget hårde ting, f.eks. kraftige knogler og metal ting kan knække tænderne.

Foderet har også betydning. Blødt foder har større tendens til at give tandstens aflejring. Nogle typer af foder er specielt udviklet til at give mindre mængde af tandsten.

Andre tandproblemer

Caries, Huller i tænderne er ikke alm. ved rigtig fodring. Får hunden sukkerholdige godbidder, kan den få carries. Det ses som mørke områder i tanden ved tandkøds randen eller øverst på tanden på kindtænderne.

Brækkede tænder : Tænder kan brække, hvis hunden tygger på noget hårdt.

Tilbageholdte mælketænder : Er alm. hos små racer f.eks. yorkshire. Forsvinder mælketænderne ikke selv skal de trækkes ud.

Nedslidning af tænder : Ses hvis hunden ofte bider i noget hårdt, måske af kedsomhed eller hvis hunden bider i sig selv som ved langvarig eksem.

Andre tandkødsproblemer

Epulis. Tandkødet vokser svulstagtigt. Som regel godartet svulst. Fjernes hos dyrlægen.

Papillomer. Virusinfektion i mundslimhinden hos hvalpe og killinger. Ligner vorter. Forsvinder som regel af sig selv i løbet at et par uger eller mdr.

Hundens tænder

Mælketænder: Hvalpen får 28 mælketænder, som begynder at vokse ud fra 3 ugers alderen.
Der er følgende mælketænder :
Både i Overmund og i undermund er der :6 fortænder, 2 hjørnetænder, 6 præmolare kindtænder

Blivende Tænder: 

Den voksne hund har 42 blivende tænder. De begynder at komme ved 4 mdr. alderen. Tandskiftet er afsluttet på et par mdr. Mælketænderne falder ud i takt med, at de blivende tænder bryder frem.

Der er følgende blivende tænder:

Overmund: 6 fortænder, 2 hjørnetænder, 8 præmolare kindtænder, 4 molare kindtænder.
Undermund: 6 fortænder, 2 hjørnetænder, 8 præmolare kindtænder, 6 molare kindtænder

Kattens tænder

Mælketænder: 

Killingen får 26 mælketænder, som bryder frem i 2-3 ugers alderen.
Overmund : 6 fortænder, 2 hjørnetænder, 6 præmolare kindtænder
undermund : 6 fortænder, 2 hjørnetænder, 4 præmolare kindtænder

Blivende tænder: 

Den voksne kat har 30 permanente tænder, som bryder frem i 3-4 mdr. alderen. Mælketænderne falder ud i takt med at de blivende tænder bryder frem

Overmund: 6 fortænder, 2 hjørnetænder, 6 præmolare kindtænder, 2 molare kindtænder
Undermund: 6 fortænder, 2 hjørnetænder, 4 præmolare kindtænder, 2 molare kindtænder

Kom i kontakt med os

Vil du i kontakt med os? - udfyld kontakt formularen eller ring på:
36313137

Kontakt os

Information

Lindevang Dyreklinik

Peter Bangs Vej 40
2000 Frederiksberg

36313137


Følg os på Facebook

Åbningstider

Hverdage: 9-19
Lørdag: 10-14
Døgnvagt & mulighed for hjemmebesøg

Samarbejdspartner

Find os her

×
Ring op
Skriv til os
Menu