Kastration og neutralisering

Kastration

Hvorfor vælger vi at kastrere marsvin og kaniner?

I de fleste tilfælde skyldes det en forebyggelse af drægtighed. Kaniner og marsvin er meget hurtigere til at formere sig, og så kan man pludselig stå med unger.
Endvidere kan årsagen være, at man har fået to hanmarsvin, som skal gå sammen og udviser meget territoriel adfærd, hvorfor kastration i de fleste tilfælde kan afhjælpe dette.
Kastration kan også være en mulighed, hvis er er tale om sygdom i testiklerne. 

Hvornår skal de kastreres?

For at være sikker på, at de bliver kastreret på det korrekte tidspunkt, så mærker man på testiklerne. De skal begge være faldet ned i pungen. Derudover der det gældende, at kaniner skal være over 4 måneder og veje over 1 kg. Marsvin skal derimod være over 12 uger og veje over 650 gram. 

Hvor lang tid efter operationen er de stadig fertile? 

For både kaniner og marsvin kan de være fertile i op til 6 uger efter operationen. Det er derfor vigtigt, hvis man ikke vil have unger, at man holder sin han adskilt fra sin hun i den tid, hvor han stadig er fertil. 

Hvordan foregår operationen?

Som det første foretager vi en sundshedsundersøgelse af ham, så vi ved at han er klar til operationen. Når vi kastrerer, laver vi et snit i pungen i hver side, og fjerner testiklerne. Under operationen holdes der nøje øje med ham, så vi ved, at han er stabil. Efter operationen overvåges han intensivt, for at sikre, at han er stabil. Han gives mad i munden, for at sikre at hans fordøjelsessystem ikke går i stå. Det er også vigtigt at I selv tager en madpakke med til ham, så han har sit yndlingsfoder. Det ville også være at foretrække, at han har sin makker med, idet det gør ham mere tryg både før – og efter operationen. 

Neutralisering

Hvorfor vælger man at neutralisere kaniner?

Det er at foretrække, at sterilisere sine kaniner idet cirka 60-80% af intakte hunkaniner dør af kræft i livmoderen. Når man sterilisere hunkaniner, så forebygger man udviklingen af denne type kræft. Livmoderkræft hos kaniner er en meget aggressiv form, og typisk når dyrlægen diagnosticere kaninen med kræft, så har det spredt sig andre dele af kaninens krop. Vælger man at sterilisere sin kanin, så er det bedst at få gjort, når hun er 4-6 måneder gammel.

Hvorfor vælger man at neutralisere marsvin?

De fleste hunmarsvin udvikler i en senere alder cyster på æggestokkene. Disse cyster er typisk godartede, og er altså ikke til fare for marsvinet. Dog kan marsvinene udvikle cyster, som er større og derudover kan producere kønshormon. Disse cyster kan give smerte, idet de ligger og trykker på andre organer. Hvis de er kønshormonproducerende kan man se, at hun mister håret. Tilfælles for store cyster og hormonproducerende cyster vil hendes foderoptag nedsættes, og man kan se et vægttab hos hende. Hvis man vælger at få sit marsvin steriliseret, så anbefales det typisk, når de er 5-6 måneder. 

Har alderen stor betydning for, hvornår man vælger at neutralisere sit dyr? 

Ja. Idet kaniner og marsvin er sårbare væsner, så anbefales det at neutralisere dem, så snart de bliver kønsmodne. Jo ældre de er, desto større risiko er der for at de ikke klare anæstesien.

 

Ved spørgsmål kan vi kontaktes her.