Tænder og dårlig ånde

I vores smådyrsklinik går vi meget op i vores venners mundhygiejne, idet god mundhygiejne giver god velvære, ligesom hos mennesker.
Hunde såval som katte kan få tandsten, paradontose, huller i tænderne, frakturer i tænderne mm. Det er derfor meget vigtigt, at man jævnligt holder øje med deres tænder.
Når hunde har tandsten, så betyder det at der sidder foderester og bakterier, som på grund af spyttet bliver aflejret som belægninger på tænderne. Disse belægninger giver endnu mere grobund for bakterier, og kan med tiden udvikle sig til tandkødsbetændelse. Hvis man ikke forebygger dette, så kan der ske en yderligere udvikling, som resulterer i paradontose. I værste tilfælde, så kan bakterierne i tænderne sprede sig via blodbanen til flere organer. Der er flere ting man kan gøre som ejer, for at holde øje med sin hunds tænder:

  • Tjekke tandkødet og tænderne. Hvis der ses tandsten, vil der være en gullig/brun aflejring på tænderne.
  • Dårlig ånde
  • Har sværere ved at tygge maden
  • Savle

Katte kan få samme problemer med tænderne som hunde. Endvidere få nogle katteracer også resorptioner af nogle af deres tænder. Resorption af tænder betyder, at tænderne og tandrødderne nedbrydes, så blodkar og nerver til tænderne er blottede. Dette er en meget smertefuld tilstand hos katte, som kan give følgende symptomer

  • Katte er meget stærke dyr, som sjældent viser at de har ondt. Derfor kan det være, at man slet ikke bemærker det.
  • Nedsat appetit

 

Hos Lindevang Dyreklinik tilbyder vi GRATIS tandtjek. Vi tilbyder altså, at I kommer ned med jeres kat eller hund, hvor vi så vil lave et tandtjek. Idet vi gør det mens de er vågne, kan det godt være, at vi ikke får et fuldt overblik over tænderne, men vi får en ide om mængden af tandsten og eventuel tid til tandrens.

 

Det er vigtig for os at påpege, at dårlig ånde ikke kun behøver at skyldes tænderne. Derfor anbefaler vi altid, at man kommer og besøger os til et gratis tandtjek, eller booker en konsultation, hvis man er bekymret for sin ven.